
Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście
Jeśli chcesz zamówić kapustę kwaszoną, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Wyjątkowy smak kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową wielu potraw i statystyczny Polak bardzo często gości ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowa żywność.
Dlaczego powinno się jeść kwaszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych powstałych na skutek szukania przez człowieka sposobu na dłuższe przechowywanie pokarmów. Drobniutko posiekane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A należy zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są niezbędne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B5, B2). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło między innymi magnezu, probiotyków i wapnia. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, w związku z tym zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Jak używa się kapusty kiszonej w kuchni
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do potraw, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną najczęściej je się ją jako surówkę z cebulą i tartą marchewką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z grzybami i mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do pasztecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy ukochanych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica albo kapuśniak.
Właściwie każdy kucharz ma własny przepis na kapustę kwaszoną, aczkolwiek współcześnie nieczęsto zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kwaszoną kapustę w większych i małych opakowaniach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]