Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Chcesz kupić sól himalajską różową? Skieruj się na ten adres.

Sól to substancja potrzebna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego powinno się stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nadmierne użycie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (do 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi żelazo, selen czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło potasu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest cennym źródłem potasu, żelaza czy wapnia, a więc składników potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]