
Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie
Kup barszcz czerwony z buraków.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą jemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub większych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domach, w których tradycja spożywania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, lecz również smakowita przekąska
Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego nieco słodki, a jednocześnie kwaskowy aromat sprawia, iż świetnie stapia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni przedkładają kawałki kiełbasy, ziemniaki oraz jajo, inni zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa na obiad, ale także wyborna przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupiącego pasztecika z grzybami.
Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeżeli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również sporo żelaza, i z tego powodu zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie z reguły je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – zrób samodzielnie albo kup
Nie istnieje uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni kochają pikantny barszcz, mocno pieprzny, inni dodają do niego troszkę cukru, żeby podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli gotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym dostarcza organizmowi więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotować samodzielnie, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]