
Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka
Dowiedz się więcej o soku z kapusty kiszonej.
Od wieków w polskiej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który współcześnie często dostępny jest na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – zawartość i właściwości
Prawdopodobnie każdy z nas za młodych lat spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, choć nie każdemu smakuje. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także przeróżne minerały, jak żelazo, fosfor oraz wapń. Wiele osób ma trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, lecz zaleca się sięgać po niego regularnie, ponieważ jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę jelit, a przez to może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – zaleca się pić mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka i innych warzyw?
Drugim popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który konsumujemy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on mnóstwo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: wyostrza koncentrację, zapobiega zaparciom, a zarazem obniża ciśnienie. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek albo reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie albo zamówić online na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że soki tego rodzaju należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]